K: To mój pierwszy w życiu bambrzok. I to nie tylko własnoręcznie zrobiony, ale w ogóle pierwszy raz jedzony. Nie spróbowałam go wcześniej, chociaż w Poznaniu mieszkałam 8 lat. Co się odwlecze…

Przepis jest naprawdę prosty. Ot zwykła ziemniaczana babka z surowych ziemniaków. Ale w Wielkopolsce ma status potrawy regionalnej, a ja lubię próbować regionalnych przysmaków. Smak mnie nie zachwycił, ale ja francuski piesek jestem. 🙂 Stwierdzam jednak, że zjeść się da. Z kolei M. bardzo sobie chwalił. Według niego bambrzok jest przepyszny.

Klasyczny przepis, który znalazłam w wielu miejscach jest praktycznie taki sam. Nasz bambrzok został wzbogacony dodatkiem wędzonego boczku i doskonale sprawdził się jako danie główne z kurkami w śmietanie.

Składniki:

  • 1,5 kg pyr, bo przecież nie ziemniaków 🙂
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżeczki oleju (do posmarowania wierzchu)

Sposób przygotowania:

1. Pyry trzemy na średniej tarce. Odciskamy wodę.

2. Boczek podsmażamy. Gdy wytopi się z niego większość tłuszczu, odsączamy go na papierowym ręczniku i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.

3. Ziemniaki, boczek i pozostałe składniki mieszamy razem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką wierzch i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy całość ok 1 h w 180 stopniach. Podajemy na ciepło (np. z sosem grzybowym).

M: Nie znałem wcześniej tej potrawy i już sama nazwa wydawała (i nadal wydaje) mi się zabawna. Jednak z pełnym żołądkiem mogę powiedzieć, że bambrzok z boczkiem bardzo, ale to bardzo przypadł mi do gustu. Mam cichą nadzieję, że będzie na naszym stole gościł częściej.

Podsumowanie:
Nazwa Przepisu
Przepis na bambrzok z boczkiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
3.5 Based on 16 Review(s)
  • Anna Stypułkowska

    A mówi się, że to Podlaskie danie regionalne 😉

    • Okazuje się, że sporo osób zna tę potrawę z różnych regionów i o różnych nazwach. Jak dla mnie to może być i z Podlasia. Ważne, że smaczna. 🙂

      • Anna Stypułkowska

        Przepyszna 😀

  • Dla mnie to baba ziemniaczana 😀 wychowałam się na niej 😉 robię raz na jakiś czas, ale i tak mistrzyniami są ciocie i babcie 🙂

  • Agnieszka, Czerwona Fasola

    Nigdy nie jadłam takiej baby, w sumie to pierwszy raz widzę babę ziemniaczaną, ale wygląda super. Już wiem co jutro na obiad będzie 🙂