Było smoothie, więc powstanie koktajlu było tylko kwestią czasu. Dokładnie kwestią dziesięciu sekund, bo tyle zajęło mi sięgnięcie do lodówki po mleko i jogurt. Koktajl wyszedł bardzo smaczny, choć zdecydowanie  w wersji mlecznej bardziej mi smakuje bez gruszki i taki właśnie przepis prezentuję poniżej.

Moja miłość do jarmużu trwa, więc chyba nikogo nie zaskoczę stwierdzeniem, że koktajl wyszedł przepyszny i – co akurat mnie zaskoczyło – dość sycący. Przepis idealnie wpisuje się w trend picia green monsterów czyli koktajli i smoothie, których podstawą są liściaste warzywa. Oczywiście znajdzie się mnóstwo osób marudzących na dodatek mleka. Nam laktoza krzywdy nie robi, więc wojny z mlekiem nie prowadzimy, ale wszystkim mlecznym przeciwnikom, weganom i laktozowym alergikom polecam zamianę mleka krowiego i jogurtu na mleko sojowe, migdałowe lub mojego faworyta – mleko kokosowe. Koktajl będzie równie pyszny.

Składniki:

  • jarmuż, dużo jarmużu, mogą być 2 liście, ale może być i więcej 🙂
  • banan
  • jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka naturalnego miodu (niekoniecznie)
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie tak, jak w przepisie na jarmużowe smoothie rozdrabniamy wszystkie warzywa, zaczynając od jarmużu.

2. Do powstałej pulpy dodajemy miód, sok z cytryny oraz mleko z jogurtem lub mleko kokosowe/migdałowe/sojowe.

 

 

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa Przepisu
Koktajl z jarmużu
Opublikowany
Czas przygotowania
Całkowity czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

O Autorze

Avatar photo

Podobne Posty