Musiałam zrobić babkę. Dostałam formę do babki, więc nie mogła czekać do następnej Wielkanocy taka niewypróbowana. Poza tym M. się domagał ciasta. A że mamy zasadę, że słodyczami grzeszymy  tylko w sobotę, więc jak zwykle tydzień od niedzieli do piątku upływa nam na wymyślaniu czego też byśmy nie zjedli w sobotę. No i najlepsze są zawsze jego pomysły. Trzeba się wykazać wyjątkowo abstrakcyjnym myśleniem i sporą wyobraźnią, żeby zrobić to, na co On ma ochotę. No bo pomyślcie, co byście zrobili w obliczu takiej prośby:

– Kochanie, chcę takie ciasto, co jest takie jak to płaskie, tylko wyższe i ma masę. Albo nie, bez masy i takie wiesz no, takie jak to okrągłe, tylko takie prostokątne bardziej. Wiesz jakie…-  i tak co tydzień. 🙂

Grunt to się nie przejmować i robić swoje. Tym razem zrobiłam babkę, a inspirowałam się przepisem z bloga kuchniaagaty.pl na babkę z malinami i ricottą, ale oczywiście trochę wszystko pozmieniałam. 😉

Składniki:

  • 230 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g ricotty
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garść owoców (u mnie truskawki i jagody)

 

 

Sposób przygotowania:

1. Najpierw umyłam i osuszyłam owoce. Truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki.

2. Zmiksowałam masło z ricottą i cytrynową skórką. Potem dodałam jajka i przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

3. Na koniec wmieszałam do masy owoce i całość włożyłam do foremki. 1 godzina w 180 stopniach i babka gotowa.

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa Przepisu
Babka z ricottą i owocami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

O Autorze

Karolina

Podobne Posty