Jak zjeść ciastko i mieć ciastko, upiec sernik, a zjeść piernik? Proste, wystarczy połączyć oba smaki. Sernik z piernikową nuta chodził za mną od dawna. Chodził, chodził i wyszedł, w dodatku całkiem nieźle. Jak by na to nie patrzeć jest to przepis z kategorii eksperymenty kulinarne, a te nie zawsze kończą się u mnie sukcesem (nie zamieszczam tu porażek, chociaż kto wie, może zacznę, byłoby się z czego pośmiać). Sernik na szczęście jest wyjątkowo łatwym wypiekiem, więc kilka piernikowych akcentów go nie zepsuło. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.
Składniki:
- 800 g prawdziwego twarogu
- 3 jajka + 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 150 g ciastek korzennych lub pierników
- 80 g czekolady
- 60 g masła
- 6 łyżek powideł ze śliwek
- 1 łyżka koniaku
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. W blenderze, malakserze lub innym urządzeniu do rozdrabniania kruszymy czekoladę (ok. 30 g) i ciastka. Możemy je też posiekać bardzo drobno nożem. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Całość ma mieć konsystencję mokrego piasku, którym wyklejamy równomiernie spód tortownicy (21 cm). Tortownicę wstawiamy do lodówki i zabieramy się za resztę sernika.
2. Zmielony 3-krotnie twaróg miksujemy z cukrem, jajkami i przyprawą do piernika, ale tylko do momentu połączenia się składników (nie miksujemy dłużej, żeby masy niepotrzebnie nie napowietrzyć).
3. Przygotowujemy polewę, która będzie pieczona razem z sernikiem. W niedużym garnku podgrzewamy powidła razem z czekoladą aż do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i gdy lekko przestygnie – dodajemy łyżkę koniaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicę ( z zastygniętym spodem z ciastek) owijamy od spodu szczelnie folią aluminiową. Wykładamy do formy masę serową. Na wierzch delikatnie wylewamy polewę (może być gęsta, więc ostrożnie, żeby się nie zapadła) i całość delikatnie mieszamy wykałaczką – powstaną serowo – powidłowe wzorki. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (tortownicę wstawiamy do większej formy, do której nalewamy wrzącej wody). Pieczemy ok 40-50 min.