Wam też nic się nie chce? Wiosenne przesilenie przeszło mi w letnie. Potem będzie jesienne i tak dalej… 🙂 Jeść też jakoś chce się mniej. Ale mniej nie znaczy wcale. 🙂 Żal byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw pory roku. Tym razem napadły mnie okrągłe cukinie. Urocze, malutkie, idealne do nafaszerowania. W zasadzie można by w nie napchać wszystkiego, mięcha, warzyw, sera. U nas padło na mięcho. Trochę wschodnich przypraw i podczas obiadu usłyszałam: „mmm, smakuje jak Turcja…”
Składniki:
- 4 okrągłe cukinie
- 0,5 kg mielonego mięsa
- kilka kropli sosu worcestershire
- 4 suszone pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- 1 cebula
- kumin i kolendra w ziarnach
- papryka w proszku (słodka i pikantna)
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj i odetnij górną część każdej cukinii, ale jej nie wyrzucaj. Cukiniowa czapeczka przyda się do zapiekania. Wyjmij środek każdej cukinii (użyłam do tego łyżki do lodów, nadała się idealnie). Cukiniowe wnętrza posiekaj na małe kawałki i podduś na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż odparuje z nich większość wody.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Mięso (najlepiej kupić w kawałku i zmielić w domu) wrzuć do cebuli. Podduś, żeby zmieniło kolor. To skróci nam późniejszy czas zapiekania, bo mięso nie będzie już surowe. Odłóż mięso do przestygnięcia.
3. Do mięsa dodaj starty czosnek, posiekane suszone pomidory, fetę i sos worcester. Dodaj też podduszony miąższ cukinii i wymieszaj wszystko dokładnie. Kumin i kolendrę najlepiej jest podprażyć w ziarnach na suchej patelni, a następnie rozdrobnić w moździerzu. Dodaj do mięsa przyprawy i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu farszu trzeba go przed soleniem spróbować. Może się okazać, że jest już wystarczająco słony przez dodanie sera feta. W razie potrzeby dodaj soli.
4. Nafaszeruj wydrążone cukinie. Przykryj je odciętymi czapeczkami. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 1 h. Danie idealnie nadaje się do odgrzania na następny dzień.