Moje nagłe, zupełnie niespodziewane uczucie do jarmużu zaowocowało ilością pomysłów na jego podanie. Chyba tylko jeszcze deseru z niego nie zrobiłam, choć faktycznie nie wszystkimi pomysłami zdążyłam się podzielić. Dziś więc kolejny przepis dla leniwców czyli banalnie proste do zrobienia jarmużowe smoothie. A gdyby przypadkiem ktoś (czytaj: facet) u was w domu wybrzydzał, że nie lubi zielonego, to zasłońcie mu oczy i dajcie do spróbowania smoothie. Gwarantuję, że nie oderwie się od szklanki.
Składniki:
- 2 liście jarmużu
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- banan
- sok z połowy cytryny
- woda mineralna lub przegotowana
Sposób przygotowania:
1. Do zrobienia smoothie konieczny jest blender. Miksujemy nim umyty wcześniej jarmuż do najdrobniejszej możliwej postaci. Mój blender po kilku minutach zrobił z jarmużu zieloną papkę.
2. Myjemy i obieramy pozostałe owoce. Dorzucamy je do jarmużu i miksujemy. Do powstałego musu dolewamy wodę – by konsystencja nadawała się do picia, a nie jedzenia łyżeczką. Sok z cytryny dodajemy do smaku (banany bywają naprawdę bardzo słodkie i dobrze jest tę słodycz przełamać.