Każdy, kto ma choć trochę wspólnego z drinkami (powiedzmy początkujący barman lub aspirujący do tego tytułu) wcześniej lub później trafi na coś, co znane jest jako syrop cukrowy i jest niezbędne do wykonania kilku interesujących drinków. Szczególnie, gdy jest lato, a kobiety pragną kolorowych drinków… Mnie to spotkało. Ona wraz z narastającym upałem nabrała ochoty by poczuć się jak na wakacjach, więc mianowała mnie naczelnym barmanem naszego domu, a ja nie mogłem narzekać. Ani się sprzeciwić. Naprawdę nie mogłem…
Logiczne, że z Nią kłócić się nie będę (nikt nie lubi siniaków), więc zapoznałem się z narzuconą proponowaną listą drinków i tam był on. Syrop cukrowy.
Szybko przejrzałem internety i się uspokoiłem. Jest dobrze, przepis na syrop cukrowy jest banalny, to przecież tylko woda z cukrem. Toż to nawet w akademiku da się zrobić. Tylko najpierw trzeba czajnik po parówkach umyć. 🙂 Uzbrojony w taką wiedzę, przygotowałem własny syrop cukrowy. I nie ma w tym większej filozofii, zresztą sami się przekonajcie:
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
1. Wodę należy zagotować, do wrzątku powoli wsypywać cukier, całość mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
2. Powstały syrop cukrowy przelać do zamykanej butelki (najlepiej szklanej) i po wystudzeniu wstawić do lodówki.
1. Można użyć cukru trzcinowego, wtedy syrop cukrowy jest bardziej aromatyczny, lub cukru białego, wtedy syrop jest bardziej neutralny
2. Można też użyć proporcji 1 do 1, czyli szklanka cukru na szklankę wody, jednak wydaje mi się, że wtedy syrop jest za mało słodki.
3. Dodając do gotowego roztworu kilka kropel cytryny lub łyżeczkę spirytusu sprawimy, że syrop cukrowy będzie można dłużej przechowywać w lodówce
4. Syrop cukrowy może się zepsuć i spleśnieć, dzieje się tak w przypadku zbyt długiego przechowywania.