Uwielbiam piec serniki. Kiedyś miałam fioła na punkcie tych jak najbardziej puszystych i delikatnych jak chmurka. Teraz kręcą mnie te niezbyt mocno napowietrzone, które nie opadają po wystygnięciu. Delikatnie mieszam masę, żeby otrzymać prostą powierzchnię i równowagę pomiędzy puszystością a kremowością wnętrza. Za każdym razem próbuję czegoś nowego: inny ser, dłużej/krócej mieszam, dodaję składniki w różnej kolejności i jak się można spodziewać – finalnie otrzymuję różne serniki. Ten na przykład ogłosiłam całkowicie nieudanym, by po chwili nazwać jednym z najlepszych, jakie zrobiłam. Dlaczego nieudany? Na powierzchni zrobiły się bąbelki, które zamieniły sernik w powierzchnię księżyca, a ser okazał się być rzadką kupą z wiaderka i konsystencja wyszła bardziej kremowa niż zakładałam. A dlaczego najlepszy? Bąbelki na powierzchni ozdobiły go lepiej niż niejedna polewa, w smaku okazał się niesamowicie intensywny i cudownie kremowy, rozpływający się w ustach. Orgazm dla kubków smakowych. Naprawdę obłędny. Już zdążyłam go powtórzyć, tym razem rezygnując z wiaderkowej masy seropodobnej, dzięki czemu krócej się piekł, łatwiej kroił, a na smaku raczej zyskał niż stracił. Jednak dobry ser to podstawa, niemniej jednak pokazuję wam ten nieudany, by udowodnić, ze nawet porażkę sernikową można przekuć w sukces. Nie ma sensu się dołować, jak coś nie wyjdzie. Przed nami jeszcze dużo serników do upieczenia. 🙂

Składniki:

  • 1 kg twarogu (w wersji z bąbelkami j użyłam 1 kostki prawdziwego zmielonego twarogu półtłustego i 500 g rzadkiego twarogu sernikowego z wiaderka)
  • 240 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 4 żółtka
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • spód z kruchego ciasta

Składniki na kruchy spód migdałowy:

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g pokruszonych płatków migdałów
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

1. Najpierw szybko zagniatamy składniki na kruche ciasto. Jak tylko uda się ulepić kulę – wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Po tym czasie zimnym ciastem wyklejamy spód tortownicy i pieczemy w 180 stopniach: 15 minut z obciążeniem (folia aluminiowa + ziarna fasoli, ryż, szklane kulki itp.), 20 minut samo ciasto. Wyciągamy tortownicę z piekarnika i studzimy.

2. Twaróg, mascarpone, całe jaja + żółtka (wszystko to w temperaturze pokojowej) i cukier wrzucamy do miski i mieszamy na wolnych obrotach do utworzenia gładkiej masy bez grudek.

3. Śmietanę podgrzewamy (może się zagotować), zdejmujemy ją z ognia, dorzucamy czekoladę, intensywnie mieszamy by czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia.

4.  Odlewamy 1/3 masy do innej miski. Do pozostałych 2/3 dolewamy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, mieszamy. Wylewamy na wystudzony kruchy spód.

5. Do odlanej 1/3 masy dodajemy wystudzoną czekoladę ze śmietaną, mieszamy, wylewamy na waniliową masę. Całość można zamieszać patyczkiem, żeby utworzyć efektowne wzorki na powierzchni.

6. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej 1-1,5 h  w 160 stopniach.  Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia.

Porady do przepisu:

1. Z podanej ilości składników na kruche ciasto wychodzą 2 spody na sernik. Jedną połowę można zużyć od razu, a drugą zamrozić.

2. Wszystko zależy od rodzaju sera, jakiego użyjecie. Gdy użyłam sera z wiaderka – masa czekoladowa wpadła w masę waniliową i mieszaniem udało mi się uzyskać wzorki. Gdy użyłam tylko twarogu mielonego – masa czekoladowa pięknie i równo rozłożyła się na powierzchni masy waniliowej.

3. W przypadku tego sernika nie ma obaw, że opadnie, więc można po godzinie zajrzeć do niego i lekko puknąć w foremkę. Jeżeli środek jest bardzo płynny, warto zostawić go jeszcze na chwilę. Można też delikatnie dotknąć powierzchni sernika na środku – np. drewnianym patyczkiem. Jeżeli powierzchnia  sernika na środku jest ścięta, można wyłączyć piekarnik, sernik dojdzie podczas studzenia i chłodzenia.

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa Przepisu
Sernik kremowy z czekoladą
Opublikowany
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

O Autorze

Karolina

Podobne Posty

  • kulinarny blog samanthy

    Wygląda bardzo smacznie i efektownie z marmurkowym wzorkiem. Uważam jednak, że to nie jest zasługa sera, lecz zbyt długo łączyłas składniki, stąd dziurkowaty wierzch, za bardzo został sernik napowietrzony, a tego nie lubi. Zgadzam się także, że wiele zależy od sera, najlepszy jednak organic. Pozdrawiam i wpraszam się na kawkę 🙂

    • Dzięki za radę. Pewnie masz rację. Następnym razem jeszcze bardziej skrócę czas mieszania. A na kawę zapraszam. W doborowym towarzystwie smakuje lepiej. Pozdrawiam 🙂

  • Wypróbowałam 5 firm produkujących ser w wiaderkach. Tylko jednej twaróg jest taki jak zmielony z kostki. Jak na złość w moim sklepie go nie ma i muszę mielić. Przynajmniej taniej wychodzi. A sernik wygląda przepysznie!

    • Dzięki za miłe słowa. A co do serów, to się zgadzam, strasznie oszukują na tych wiaderkowych.