Nie wierzyłam, że to takie proste. Nie wierzyłam, że smaczne. A już w najśmielszych oczekiwaniach nie wpadłam na to, że mięsożerny facet może je uwielbiać. Samo namówienie mężczyzny do zjedzenia zieleniny to cud. Kto by pomyślał, że on zwariuje na punkcie tych chipsów i będzie się domagał dokładki. Nawet dla mnie na początku chipsy z jarmużu były niedorzecznym pomysłem wielbicieli zieleniny. Myślałam, że to dobre dla wegetarian, ale żaden szanujący się mięsożerca tego nie tknie. Strasznie się pomyliłam. 🙂

Chipsy z jarmużu są niesamowite – delikatnie chrupiące, zaskakująco smaczne i śmiesznie proste w przygotowaniu. Aż wstyd się przyznać, że spróbowałam ich tylko dlatego, że zaopatrzyłam się w kosmiczną ilość działkowego jarmużu, którego szkoda mi było wyrzucić, gdy pokończyły mi się pomysły na wykorzystanie go. Sypię więc popiół na głowę i zwracam honor temu, kto wpadł na taki genialny pomysł. Chipsy z jarmużu są pyszne!

Składniki:

  • jarmuż (2-4 liści na blachę piekarnika)
  • łyżka oliwy
  • sól morska

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie i osusz liście jarmużu. Pozbądź się zgrubiałych, łykowatych części.

2. Porwij liście na mniejsze kawałki i wymieszaj dokładnie z oliwą.

3. Rozłóż liście na papierze do pieczenia tak, by liście nie leżały jeden na drugim (im mniejsze porcje, tym lepiej jarmuż wysycha i robi się bardziej chrupiący). Posyp liście solą.

4. Wstaw blachę z jarmużem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1o minut + ok. 5 minut w termoobiegu (można otwierać piekarnik i sprawdzać, czy wszystkie liście są już jednakowo chrupiące).

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa Przepisu
Chipsy z jarmużu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

O Autorze

Karolina

Podobne Posty

  • Kulinarna Fuzja

    widziałam już takie chipsy, ale nigdy nie robiłam ich sama. Czas to zmienić 🙂

  • Takie są super, zwykłych nie tknę 🙂

  • Marta

    Ostatnio bardzo popularne, chyba i ja się skuszę 🙂