Czasem trzeba trzymać się zasad. Nie zmieniać, nie wydziwiać, nie utrudniać i nie kombinować. Poza tym niektóre pomysły, przynajmniej te kulinarne, są tak dobre, że zanim człowiek zacznie dodawać coś od siebie, warto spróbować wersji oryginalnej. W myśl tych reguł upiekłam ciasto według przepisu Nigelli (no dobra, dałam mniej cukru i sody, ale ciężko to zaliczyć do istotnych zmian). Pokombinowałam za to z kremem, zmieniłam proporcje i dorzuciłam jagody. Efekt imponujący. Trzeba to będzie powtórzyć.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 ml Guinnessa
  • 275 g mąki
  • 75 g kakao
  • 340 g cukru
  • 142 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g kremowego twarożku (lekko słona wersja kanapkowa)
  • 300 g śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 0,5 l jagód

Sposób przygotowania:

1. Masło razem z Guinnessem ląduje w garnku. Podgrzewamy całość, ale tylko do momentu rozpuszczenia się masła. Następnie dosypujemy kakao i cukier, całość dokładnie mieszamy i studzimy.

2. Do przestudzonej masy dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkami i ekstraktem waniliowym. Na koniec dodajemy partiami mąkę z sodą. Dokładnie mieszamy całość, żeby nie było grudek. Wylewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (Nigella proponuje tortownicę o śrendnicy 23 m, ja użyłam prostokątnej formy 25/20 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 h (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło).

3. Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier i stopniowo serek. Do gęstej masy dorzucamy jagody (można zostawić 1/3 do posypania wierzchu).  Odkładamy ok. 1/3 masy na ozdobienie wierzchu. Kroimy wystudzone ciasto na 2 blaty, na jeden nakładamy 2/3 kremu z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałą 1/3 kremu i posypujemy odłożonymi jagodami.

Porady do przepisu:

1. Garnek, w którym podgrzewamy Guinnessa warto wybrać większy, żeby móc w nim mieszać całe ciasto i nie brudzić więcej naczyń.

2. Ciasto jest mocno wilgotne, ale daje się łatwo przekroić. Krem z kolei jest na tyle gęsty, że bez problemu wytrzyma ciężar ciasta. Sprawia też, że całość można pokroić na ładne kawałki zaraz po przełożeniu. Krótko mówiąc ciasto można jeść od razu po przełożeniu kremem.

3. Kremowy twarożek kanapkowy jest lekko słony. Jeżeli nie odpowiada ci ten smak, użyj zwykłego, zmielonego twarogu na sernik.

4. Zanim dodamy śmietanę i jajka trzeba upewnić się, że masa nie jest zbyt gorąca. Nie chcemy jajecznicy w Guinnessie. 🙂

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa Przepisu
Ciasto na Guinnessie z kremem i jagodami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

O Autorze

Karolina

Podobne Posty

  • wygląda znakomicie !

  • kulinarny blog samanthy

    To prawdziwa poezja w pięknym wydaniu 🙂

  • Agnieszka, Czerwona Fasola

    Bardzo smakowicie wygląda 🙂

  • Magdalena

    Pytanie może głupie,ale co to jest ten Guinness?

    • Guinness to ciemne piwo. Jest strasznie gorzkie i lekko słodkie zarazem.